Кількість
|
Вартість
|
||
|
Походження: провінція Юньнань, Китай. |
Виникнення чаю «Велике дерево»
Велике листя Пуеру росте в китайській провінції Юньнань на висоті 2100 м. Їх збирають вручну з квітня по вересень зі стародавніх чайних дерев, яким від 150 до 300 років. Розташоване поблизу озеро Ерхай відіграє ключову роль у зрошенні сільськогосподарських культур. Його вода збагачує грунт мінеральними речовинами та благотворно впливає на смакові якості дозрілого чаю. Завдяки сприятливим природним умовам фермери отримують щедрі врожаї органічного крупнолистового чаю. Тому в Китаї багатовікові дерева цінуються людьми й охороняються законом, шану до рослин відобразили й в назві напою.
Красиві краєвиди озера Ерхай у Далі, Юньнань на південному заході Китаю
Чай має давню історію та багато легенд. Його почали пити століття тому. У давні часи напій куштували знатні особи, тому його називають імператорським. Іноді його замовляли для годування армії за його корисні речовини й здатність надавати життєвих сил та енергії високо в горах. Також тоді вперше були помічені корисні властивості чаю. Багато людей полюбили Пуер і його слава швидко набрала обертів не тільки в Китаї, але й в інших країнах світу.
Ароматні та смакові якості чаю Шу Пуер
Напій виготовляється з чайних бруньок, зібраних та оброблених на початку весняного сезону. Безліч дорогоцінних пучків прикрашають висушену заварку, природним чином забарвлюючі її кінчики в жовтий колір, що нагадують золоті бутони.
Листя великі, складені всередину і досить щільно згорнуті. У сухому вигляді мають коричневий відтінок з тьмяною поверхнею. Після настоювання вони виділяють багато ароматів: вологої землі, кори дерев, відтінок солодкого тютюну. Широка ароматична гама чаю визначається віком дерев, з яких він походить. Готовий настій прозорий та яскравий, колір варіюється від жовто-оранжевого в першому настоюванні до темно-червоного, що змінюється на бордовий в останньому заварюванні.
Глибоке коріння дерев протягом століть зібрало всі смаки гір та озер, на яких вони народились та виросли. Цей ферментований чай м’який, ніжний, солодкий, схожий на смак китайських фініків. Насичений та стійкий післясмак спрямовує уяву до осіннього лісу. Початкова нота є солодкою. Продовжуючи настоювати, ми знаходимо більш обволікаючі та інтенсивні аромати деревини та кори, тютюну та вологої землі. Приємна гіркувата нота, що нагадує темний шоколад, з’являється у кінці чаювання, вона ідеально збалансована з постійно присутнім солодким компонентом та мінеральністю.
Корисні властивості напою
Пуер стимулює травлення та метаболізм. Дуже корисний для захисту нашого організму від інфекцій. Він очищає та детоксикує, виводить токсини, а також позбавляє від похмілля. Покращує здоров'я серця та зір. Стимулює кровообіг в організмі, контролює рівень цукру та вагу тіла, знижує рівень холестерину та заспокоює. Рекомендується людям з низьким тиском замість кави.
Інструкція по приготуванню чаю Шу
На 100-150 мл води (90°C) використовується 3-4 г чаю. Сировина замочується близько 3-7 хв. Чим більше заварки і чим довше вона настоюється, тим більше смаку виділяється з напою. Щоб отримати кращий смак, доцільніше додати більше листів, ніж подовжувати час настоювання.