Кількість
|
Вартість
|
||
|
Кераміка є одним із найдавніших матеріалів для творення посуду в Китаї. Її використовували ще в епоху неоліту. Кераміка має чітку текстуру, її легко виготовити та не деформувати.
Цей набір посуду для чайної церемонії «Далекі гори» зроблено власними руками майстрів у тибетському стилі, про що свідчить видовжений чайник-заварник із вузьким горлечком і довгою ручкою. А про що каже візерунок? Читайте далі.
«Подивіться на високі гори» – казали прародичі китайців
Гори можна назвати основою китайської філософії. Позаяк, окрім духовної складової, вони ще займають значну частину рельєфу. Їхній народ вірить, що вершина гори – це місце, де поглинається енергія Ян із неба. Також у свідомості стародавніх людей узвишшя прирівнювали до стовпів, що тримали небеса. Саме через ідею поклоніння природі колись давно в горах проводили дзен-діяльність – школу саморозуміння, пояснення Всесвіту та досягнення самосвідомості.
Дзен проник майже всюди. До прикладу, керамічне мистецтво жителі Піднебесної інтерпретують не стільки як щось матеріальне, а більше як духовне. Адже посуд – невіддільна деталь у механізмі пізнання себе та єднання з природою в процесі чайної медитації.
Як проходить виробництво керамічного посуду?
Спершу відбувається підготовка прес-форм, які потім заливають спеціальним розчином. Він застигає і його виймають з форми. Далі настає час «ремонтних робіт», адже результат випалу починають чистити, забирати зайві деталі тощо. Після цього настає час випалювання виробу в печі під температурою більше 900°C. Потім її знову очищають і нарешті – ручний розпис, який ще має пройти висушування. А в кінці – пакування!
«Безвушкові» китайські чашки (50 мл)
Піала – компактна ємність (50 мл), якою послуговувалися кочові народи через зручність у переміщенні. А ще – пити маленькими ковтками було (і є зараз) більш приємно, бо напій повільніше охолоджується, можна розтягнути задоволення від чаювання й пірнути в глибини традицій минувшини.
Чайник-заварник (350 мл)
Перед використанням його краще промити гарячою водою, щоб прогріти стінки, а далі все просто: насипати чайне листя, залити воду температурою приблизно 90°С, закрити кришку й чекати декілька хвилинок, поки чай завариться.
Для чого треба чайниця (150 мл)?
Якщо чайник – це батько чаю, то чайниця – його матір. Завдяки герметичності чайниці, там безпечно зберігати чай без утрати його запаху. З неї насипають чайні листочки для подальшого заварювання.
Найбільш популярним способом заварювання чаю є метод Пін Ча (проливами):
- насипати чай у заварник, залити гарячою водою й чекати поки він настоїться (перший раз – 10 секунд);
- розлити напій у піали (у цьому наборі їх 4) і можна починати чаювання;
- у заварник наливають другу порцію води та настоюють вже 20 секунд;
- і знову розливати в піали настій;
- одна порція якісної заварки витримує 6-10 проливів (заварювань), і щоразу час настоювання потрібно трішки збільшувати).