Кількість
|
Вартість
|
||
|
Походження: селище Лао Бан Чжан, повіт Менхай, округ Сішуанбаньна, провінція Юньнань, Китай. |
Смола або ж Ча-Гао - унікальний вид чаю, виготовлений за спеціальною технологією з листя стародавніх дерев. Перед тим як потрапити до чашки чай проходить багаторівневу обробку. Виробництво досить ресурсомістке, адже для приготування 200 г Ча-Гао потрібен 1 кг чайного листя. Сировина вариться протягом деякого часу до моменту поки не випарується вся рідина. Отримана маса застигає та спресовується у форми. По завершенні смола зберігається протягом певного періоду для набуття потрібних смакових якостей.
Чайне листя для Ча Гао вирощувалось у селищі Лао Бан Чжан, на горі Бу Ланг, що в провінції Юньнань. Плантації розташовані на висоті 1700-1900 м, а середня температура сягає 18°C. Майже весь рік територія селища покрита туманом, що позитивно сприяє росту дерев. За рахунок густих джунглів чайні дерева співіснують з іншими рослинами та не забруднюються хімічними добривами та пестицидами. Місцеві жителі перейняли від предків традиційний метод обробки, що робить Пуер автентичним.
Стародавня чайна гора Лаобаньчжан
Історичні факти, які вплинули на появу
|
Виготовлення смоли - давно відомий процес. Ще за часів династії Тан (618-907 рр.) китайський поет та експерт чаю Лу Ю запропонував вживати чайну пасту. Тоді продукт неабияк цінувався. Його навіть збирали як податок з регіонів, де вирощувався чай. Чайні майстри приділяли особливу увагу чайній пасті, яка утворилася на поверхні чайного пресованого млинця через виділення чайного соку, і вважали це ключовим показником для визначення сорту чаю.
Палацова чайна паста династії Цин зробила два важливі внески в історію чайної пасти. По-перше, вона покращила технологічний рівень пресування при кімнатній температурі та виготовлення пасти, ставши найвищим прикладом глибокої обробки сільськогосподарських продуктів у стародавньому Китаї. |
Буддійський монах Лю Юй | Музей чайної пасти в Китаї |
У наш час Ча-Гао - не просто напій, а й історична пам’ятка. У мальовничому місті Куньмін (столиці провінції Юньнань) знаходиться музей смоли. Він поділений на чотири приміщення: зал передумов, зал історії, зал сировини та зал ремесла. У кожному відділі розповідаються ті чи інші факти про чай. Тут можна знайти різноманітні експонати та ілюстрації, які демонструють історію виникнення Ча-Гао, його роль для китайської чайної культури.
Найпопулярнішою експозицією у музеї є “Смола династії Цін”. Вона оповідає про вплив Ча-Гао на міжнародні відносини з британцями та про зафіксовані 186 процесів виготовлення. У одній із колекцій процитовано слова відомого фахівця із чайної смоли Чень Цзе: “Чайна паста Пуер - забута культура здоров’я”. Він мав рацію, адже Ча-Гао цінувався не лише смаком, а й користю. При регулярному споживанні він може покращити роботу травної та серцево-судинної систем та зарядити бадьорістю на цілий день.
Смола - концентрований напій з яскравим та насиченим деревинним смаком та м’яким фінішем. Аромат чаю трав’яний та довготривалий, а сам настій спочатку забарвлюється у темно-червоний відтінок, а згодом перетворюється у коричневий колір.
Для того, щоб переконатися у неймовірності смаку смоли Ча-Гао Шен Пуеру, дотримуйтесь рекомендацій із заварювання:
- пам’ятайте, що один кубик смоли - це одна порція.
- залийте смолу гарячою або теплою водою.
- обережно розмішайте для швидкого розчинення.
- залиште настоюватись на 3-4 хвилини.
Приємного чаювання!