Кількість
|
Вартість
|
||
|
Kamjove – це перший професійний виробник чайного сервізу в Китаї, який успадкував чайну культуру цієї країни. «Вода – мати чаю, а посуд – батько чаю» – кажуть китайці. Тому кожен елемент церемонії важливий. Тіпод стане незамінною річчю для щоденного, швидкого і правильного заварювання чаю.
Старовинний чайний посуд, представлений на аукціоні Sotheby's у грудні 2021 року
Еволюція чайного посуду
У червні 2018 року під час розкопок у селах Ішаньцзе, Цоучен, Шаньдун було віднайдено стародавню порцелянову чашу зі слідами вареного чаю. Після ретельних досліджень навесні 2022 року це відкриття офіційно підтвердило існування чайної культури ще в ранньому «Періоді Воюючих царств» (з 475 до 221 до н.е.)
Усе починається з «Тун Юе», сичуаньського досвіду, написаного Ван Бао, поетом із Західної династії Хань. Згідно з літописами, тоді вперше було вжито словосполучення «чайний сервіз». Проте, до династії Тан такий посуд не відрізнявся від столового.
«Період Воюючих царств» у китайському живописі
Династія Мін – поява маленького чайника
Протягом 1368 – 1644 рр. виробництво чайних сервізів було вдосконалено. Найвидатнішою подією вважають виникнення маленьких чайників і великі зміни у формі та кольорі чайних чашок, які виготовляли з кераміки або порцеляни.
Заварник ХХІ століття
Завдяки конструкційній особливості, у тіподі можна заварювати будь-який чай кілька разів за технологією протоки, досягаючи ефекту повноцінної чайної церемонії. Виготовляють його зазвичай з боросилікатного скла (термостійкого).
Перевага використання скляного заварника полягає в тому, що він швидко розсіює тепло, що сприяє контролю температури води, а оскільки скло не має пор, воно може максимально зберегти оригінальні смакові характеристики чаю.
Конструкція скляного тіподу
У верхній частині заварника є спеціальна «чаша з ситечком», де відбувається заварювання листя. Туди насипають чай, заливають окропом, закривають кришку і чекають деякий час. Далі треба натиснути кнопку на кришці, яка відкриває клапан у нижній частині чаші. Через це увесь настій переливається у скляний корпус чайника.
У клапані присутнє ситечко, яке затримує навіть найбільш дрібні чаїнки в чаші для заварювання. Її надійно закріплено у горлечку заварника. Тому, коли ви розливаєте напій у піали, його не потрібно притримувати. Зняти чашу для миття теж не буде складно, достатньо лише трохи прокрутити її убік.
Як його використовувати?
- Насипати в маленький внутрішній стакан для заварювання приблизно 7 грамів свого чаю.
- Залити гарячою водою.
- Почекати 10-20 секунд.
- Натиснути кнопку на кришці, щоб першу заварку злити в чайник.
- Так можна повторити 6-8 разів. Деякі чаї можуть витримати 10 заварок. Наприклад, Пуер.