Кількість
|
Вартість
|
||
|
Матча – традиційний японський напій, що запам’ятається надовго. Ще й, завдяки величезному вмісту вітамінів і поживних мікроелементів, буде корисним для організму. Ви точно колись цікавилися його історією! Саме час дізнатися більше.
Матча – не просто порошок!
Це різновид зеленого чаю! До того ж, високого ґатунку. Японці вважають матчу своїм національним напоєм і часто використовують для традиційних чайних церемоній. Завдяки мінімальній обробці та низькій ферментації в ній зберігається величезна кількість корисних речовин: поліфеноли, кофеїн, хлорофіл, протеїн та різні мікроелементи.
Як проходить процес виготовлення?
Матчу виготовляють із листочків чайної рослини сорту Тенча, що вирощують в тіні. Для цього під час посадки необхідно використовувати метод укриття від 20 днів до місяця. Після весняного збирання молодого листя, його пропарюють, щоб максимально зберегти хлорофіл. Так утвориться унікальний ніжно-зелений колір, а напій буде менш гіркий. Вже пізніше – обжарюють і подрібнюють у порошок.
Тенча, яку вирощують в тіні
Сировина, яка перетирається в порошок
Батьківщина матчі – Китай!
|
Колись матча була важливою сторінкою в історії китайської чайної культури, але занепала під час панування династії Мін. Проте нікуди не зникла! Сьогодні – це вдосконалена квінтесенція Японії. |
У далекому V сторіччі, в Китаї, сухе чайне листя спочатку обсмажували, а потім ретельно подрібнювали у порошок і пресували у брикети. Під час заварювання, заливаючи суміш окропом, додавали ще м’яту чи сіль. Споконвічна традиція вживання порошкоподібного чаю мала глибоке духовне значення для послідовників дзен-буддизму.
Життя матчі в «країні сонця, що сходить»
|
Дзенський ченець Ейсай привіз її до Японії в 1191 році. Але масовості в «країні сонця, що сходить» матча набула лише у ХІІІ столітті. |
Сувій «Збори письменників», на якому відображено чайну церемонію
Чайні митці, освоївши всі тонкощі приготування напою, вирішили поекспериментувати. Вони додали цей порошок до солодощів. Десерти, такі як мандзю та якігорі, цукерки, випічка, алкогольні й безалкогольні напої – почали рясніти ніжним зеленим кольором.
Солодощі з Матчі
Дивись. Читай. Відчувай
Це ціла ґама різних смаків! Вони гармонійно поєднуються в м’якому і заспокійливому напою. Її аромат наповнений вираженими трав’янистими, свіжими рослинними тонами. Водночас відчутна й солодкість, ледь вершкові нотки.
Унікальною особливістю матчі є умамі – особливий смаковий відтінок, який поступово й рівномірно покриває язик. Цей затяжний, пікантний, злегка солонуватий морський смак асоціюють з супом місо чи грибами.
І до корисного!
- Укріплює кістки: завдяки великій кількості кальцію та фтору допомагає зміцнити зуби та кістки, покращує стан волосся, підтримує у нормі метаболізм.
- Покращує травлення: сприяє здоровому функціонуванню травної системи, обміну речовин, виводить токсини, захищає печінку, знищує шкідливий холестерин, допомагає боротися із зайвою вагою.
- Підвищує гемоглобін завдяки залізу в складі порошку.
- Поліпшує пам’ять: через вмісту йоду ще й активує діяльність мозку, збільшує концентрацію уваги.
- Допомога серцю: приводить до норми артеріальний тиск.
- Для імунної системи: завдяки вітаміну С укріплює імунітет і активує внутрішні сили організму.
- Омолоджує шкіру за рахунок великої кількості антиоксидантів.
- За проведеними дослідженнями, матча містить у 100 разів більше епігалокатехіну (EGC), який є найсильнішим антиоксидантом із основних чайних катехінів, та у 25-100 разів сильніший, ніж вітаміни C та E.